Carnaval der dieren
heerlijk om klassieke muziek te introduceren op deze manier...
Info
Met de Carnaval der dieren digibord-app leren kinderen van groep 1 en 2 veel over muziek en dieren aan de hand van Saint-Saëns’ gelijknamige werk. De bijbehorende docentenhandleiding en leskaarten zijn opgenomen in de app. De vrolijke illustraties zijn van Fiep Westendorp.
Lucas en Arthur Jussen
De compositie van Carnaval der Dieren bestaat uit 14 delen en is in 1886 door de componist Saint-Saëns geschreven. De muziek is vandaag de dag nog altijd heel populair om kinderen met klassieke muziek te laten kennismaken.
De digibord-app bevat 14 video-opnamen van het Koninklijk Concertgebouworkest dat samen met de pianobroers Lucas en Arthur Jussen Carnaval der Dieren spelen. Elk deel heeft een dier of een aantal dieren als onderwerp. Voor de prachtige animaties zijn de allerleukste dieren van Fiep Westendorp van stal gehaald; in de muziekvideo’s trekken ze in een vrolijke optocht voorbij.

Bewegen, zingen en klappen
Dichteres Marjet Huiberts schreef nieuwe versjes bij de muziekvideo’s en maakte ook een Dierencarnavallied. Het lied is ingezongen door Fay Lovsky.
Door te bewegen, te zingen, te klappen en te luisteren, leren kinderen spelenderwijs van alles over muziek en muziekinstrumenten. De meegeleverde lesbrieven bieden leuke en leerzame suggesties, die het de groepsleerkracht gemakkelijk maken om het verhaal van de muziek en de instrumenten met de klas te ontdekken.
Verdieping wordt geboden door memorie met beeld en geluid. De leerlingen maken daarmee ook kennis met klankrijm.
De leskaarten zijn opgenomen in de app als pdf-documenten. Ze kunnen worden uitgeprint.

Leskaarten
Voor elke muziekvideo is een leskaart ontwikkeld. In de leskaarten staat steeds een muzikale activiteit centraal. De lessen duren ca. 10-15 minuten. Er is geen dwingende volgorde. In de leskaarten tref je tips, bijvoorbeeld over welke thema’s naar aanleiding van de muziekvideo’s kunnen worden behandeld. Ook wordt aangegeven welk instrument kan worden behandeld in relatie tot de muziekvideo’s.

Spellen
Met behulp van acht spellen kunnen leerlingen een relatie leggen tussen de muziek en de instrumenten en de dieren van Carnaval der dieren leren kennen. Ook maken ze spelenderwijs kennis met klankrijm.

Extra
In de digibord-app zijn extra weetjes opgenomen, plus extra lesmateriaal dat bijvoorbeeld kan worden gebruikt om de leerlingen kennis te laten maken met de tien instrumenten die door het Koninklijk Concertgebouw en de pianobroers Jussen worden gebruikt om Carnaval der dieren te spelen.

Geïnteresseerd? Dan kun je direct aan de slag met Carnaval der dieren!
Onze digitale leermiddelen zijn gratis voor scholen, maak een account en log in!