Schilderijen van een tentoonstelling
“Verder hebben we ook eigen animaties gemaakt op de muziek van Moessorgski..” Leerkracht groep 6
info
Met deze prachtige, interactieve digibord-app gaan kinderen zelf aan de slag en maken een eigen melodie, een eigen schilderij, een eigen muzikale animatie en ter afsluiting tadaa!…. een eigen tentoonstelling.
De app bevat een docentenhandleiding en zes complete lesbrieven afgestemd op de groepen 5 en 6 van het Primair Onderwijs.
Schilderijen van een tentoonstelling voor het digibord
Hoe klinkt een enge dwerg? Of een grote statige stadspoort? Hoe verklank je dansende kuikentjes? En hoe kun je muziek schilderen?
Een echte ‘doe’-app voor op het digibord met veel aandacht voor het maken van muziek en schilderijen. Kinderen (8-10 jaar) leren stap voor stap wat schilderijen met muziek te maken kunnen hebben!
Een opname van Moesorgski’s Schilderijen van een tentoonstelling door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons vormt de basis van de app.
Relatie tussen muziek en kunst
Schilderijen van een tentoonstelling balanceert op het snijvlak van muziek en beeldende vorming. Kinderen leren over de componist Moesorgski, en hoe beeld muziek kan inspireren en vice versa. Ook kunnen ze met behulp van de app een eigen muziekstukje componeren, een eigen schilderij maken en een animatie creëren. De zelfgemaakte kunstwerken kunnen als afsluiting worden gepresenteerd in een digitale klassententoonstelling. De digibord-app bevat zes complete lesbrieven voor klassikale en individuele opdrachten. De lesinhoud is breed van opzet en zo geschreven dat de kerndocent er probleemloos mee aan de slag kan.
Maak een eigen tentoonstelling
De educatieve app bevat zes kant-en-klare lesbrieven. Bij de samenstelling is uitgegaan van kerndoel 54 van TULE en het bij het nieuwe leerplankader kunstzinnige oriëntatie primair onderwijs (SLO). In de lessen worden – naast muziek – ook aspecten van beeldende vorming en wereldoriëntatie betrokken. De lesbrieven bieden stof voor een klassikaal project waarmee de school ongeveer drie à vier weken aan de slag kan. Stel tot slot je eigen digitale Schilderijententoonstelling samen met alle zelfgemaakte schilderijen, animaties en muziekstukken. Tadaa! Presenteer het geheel aan alle klassen.
Interactief
Met de speciaal voor het Concertgebouworkest gemaakte sequencer kan echt iedereen een mooie melodie maken. Componeer je eigen muziek en laat deze vrolijk, boos of droevig klinken.
Nieuwsgierig
Kom er achter welke schilderijen Moesorgski inspireerden om Schilderijen van een tentoonstelling te componeren en kom er achter dat Wassily Kandinsky ruim 50 jaar later zich door de muziek liet inspireren en er een hele serie nieuwe schilderijen bij maakte.
Quizzen
Kom met leuke quizzen meer te weten over de eeuwen, waarin Moesorgski en Kandinsky leefden.