App

Muziek

Schilderijen van een tentoonstelling

...wat een inspirerende lessen!

Leerkracht groep 6

Info

Een echte ‘doe’-app voor op het digibord met veel aandacht voor het maken van muziek en schilderijen. Kinderen (8-10 jaar) leren stap voor stap wat schilderijen met muziek te maken kunnen hebben!

Schilderijen van een tentoonstelling voor het digibord

Hoe klinkt een enge dwerg? Of een grote statige stadspoort? Hoe verklank je dansende kuikentjes? En hoe kun je muziek schilderen?

Met deze prachtige, interactieve app gaan kinderen zelf aan de slag en maken een eigen melodie, een eigen schilderij, een eigen muzikale animatie en ter afsluiting tadaa!…. een eigen tentoonstelling.

Een opname van Moesorgski’s Schilderijen van een tentoonstelling door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons vormt de basis van de app.

Schilderijen van een tentoonstelling is ontwikkeld voor gebruik in de groepen 5 en 6 van het Primair Onderwijs.

Relatie tussen muziek en kunst

Schilderijen van een tentoonstelling balanceert op het snijvlak van muziek en beeldende vorming. Kinderen leren over de componist Moesorgski, en hoe beeld muziek kan inspireren en vice versa. Ook kunnen ze met behulp van de app een eigen muziekstukje componeren, een eigen schilderij maken en een animatie creëren. De zelfgemaakte kunstwerken kunnen als afsluiting worden gepresenteerd in een digitale klassententoonstelling. De app bevat zes complete lesbrieven voor klassikale en individuele opdrachten. De lesinhoud is breed van opzet en zo geschreven dat de kerndocent er probleemloos mee aan de slag kan.

Maak een eigen tentoonstelling

De educatieve app bevat zes kant-en-klare lesbrieven. Bij de samenstelling is uitgegaan van kerndoel 54 van TULE en het bij het nieuwe leerplankader kunstzinnige oriëntatie primair onderwijs (SLO). In de lessen worden – naast muziek – ook aspecten van beeldende vorming en wereldoriëntatie betrokken. De lesbrieven bieden stof voor een klassikaal project waarmee de school ongeveer drie à vier weken aan de slag kan. Stel tot slot je eigen digitale Schilderijententoonstelling samen met alle zelfgemaakte schilderijen, animaties en muziekstukken. Tadaa! Presenteer het geheel aan alle klassen.

Interactief

Met de speciaal voor het Concertgebouworkest gemaakte sequencer kan echt iedereen een mooie melodie maken. Componeer je eigen muziek en laat deze vrolijk, boos of droevig klinken.

Nieuwsgierig

Kom er achter welke schilderijen Moesorgski inspireerden om Schilderijen van een tentoonstelling te componeren en kom er achter dat Wassily Kandinsky ruim 50 jaar later zich door de muziek liet inspireren en er een hele serie nieuwe schilderijen bij maakte.

Quizzen

Kom met leuke quizzen meer te weten over de eeuwen, waarin Moesorgski en Kandinsky leefden.

Vraag hem nu aan!

De Schilderijen van een tentoonstelling app is gratis voor scholen. Hij is gemaakt voor de pc (digibord). Vraag hem dus nu aan!