App

Muziek

Carnaval der dieren

... de kinderen spelen, maar zijn tegelijkertijd ook met muziek bezig.

leerkracht groep 1-2

Info

Met de vrolijke Carnaval der dieren app leren kinderen van groep 1 en 2 veel over muziek en dieren aan de hand van Saint-Saëns’ gelijknamige werk. De illustraties zijn van Fiep Westendorp, die in 2016-2017 honderd zou zijn geworden.

Lucas en Arthur Jussen

De compositie van Carnaval der Dieren bestaat uit 14 delen en is in 1886 door de componist Saint-Saëns geschreven. De muziek is vandaag de dag nog altijd heel populair om kinderen met klassieke muziek te laten kennismaken.

De app bevat 14 video-opnamen van het Koninklijk Concertgebouworkest dat samen met de pianobroers Lucas en Arthur Jussen Carnaval der Dieren spelen. Elk deel heeft een dier of een aantal dieren als onderwerp. Voor de prachtige animaties zijn de allerleukste dieren van Fiep Westendorp van stal gehaald; in de muziekvideo’s trekken ze in een vrolijke optocht voorbij.

Bewegen, zingen en klappen

Dichteres Marjet Huiberts schreef nieuwe versjes bij de muziekvideo’s en maakte ook een Dierencarnavallied. Het lied is ingezongen door Fay Lovsky.
Door te bewegen, te zingen, te klappen en te luisteren, leren kinderen spelenderwijs van alles over muziek en muziekinstrumenten. De meegeleverde lesbrieven bieden leuke en leerzame suggesties, die het de groepsleerkracht gemakkelijk maken om het verhaal van de muziek en de instrumenten met de klas te ontdekken.

Verdieping wordt geboden door memorie met beeld en geluid. De leerlingen maken daarmee ook kennis met klankrijm.
De pc-app kan worden afgespeeld op het digibord. De leskaarten zijn opgenomen in de app als pdf-documenten. Ze kunnen worden uitgeprint.

Leskaarten

Voor elke muziekvideo is een leskaart ontwikkeld. In de leskaarten staat steeds een muzikale activiteit centraal. De lessen duren ca. 10-15 minuten. Er is geen dwingende volgorde. In de leskaarten tref je tips, bijvoorbeeld over welke thema’s naar aanleiding van de muziekvideo’s kunnen worden behandeld. Ook wordt aangegeven welk instrument kan worden behandeld in relatie tot de muziekvideo’s.

Spellen

Met behulp van acht spellen kunnen leerlingen een relatie leggen tussen de muziek en de instrumenten en de dieren van Carnaval der dieren leren kennen. Ook maken ze spelenderwijs kennis met klankrijm.

Extra

In de app zijn extra weetjes opgenomen, plus extra lesmateriaal dat bijvoorbeeld kan worden gebruikt om de leerlingen kennis te laten maken met de tien instrumenten die door het Koninklijk Concertgebouw en de pianobroers Jussen worden gebruikt om Carnaval der dieren te spelen.

Vraag hem nu aan!

De Carnaval der dieren app is gratis voor scholen. Hij is gemaakt voor de pc (digibord). Vraag hem aan!

Carnaval der dieren is ook beschikbaar als app voor de iPad. Leuk voor thuis of op vakantie!